Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu tercih edilmeli?

Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu tercih edilmeli?

Amalgam dolgu mu kompozit dolgu mu tercih edilmeli?    

Resin bazlı estetik materyaller üretilince amalgam dolguların kullanımı azaldı. 70’li yıllarda %80 amalgam dolgular kullanılırdı. Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.     Dolgularda seçim yaparken estetik, renk uyumu, biyolojik uygunluk, termal ve elektriksel  iletkenlik, basınca karşı dayanıklılık (bulunduğu bölgeye bağlı), plak yapışmasındaki oran, sertleşirken meydana gelebilecek büzülmenin mikro olması, kolay işlenmesi göz önüne alınır.     Dolgu maddeleri diş ve çevre dokularla dost olmalıdır. Dişetini ve dişin pulpasını (özünü) tahriş etmemelidir. Allerjik olmamalıdır. Amalgam, mükemmele yakın bir dolgu materyeli bu yüzden. Sadece estetik yönden düşündürür.


1) Amalgam güvenilirliği auç yüzünde sarsılmakta mı?    

 Önemli olan dolguların faydaları zararlarından fazla mı sorusunun cevabı. Cıvayı hava, su, yiyeceklerin bazılarında, fluoresan lambalardan ya da cıva içeren pillerden de alıyoruz. Cıva var diye balık tüketmeyelim mi? Cıva toksiktir evet , ama canlıya zarar verme derecesi önemlidir. Yüksek dozda toksik olan bazı maddeler düşük dozda zaralı olabilir. Mesela; zehirli bir bitki olan digitalis, kalp yetmezliğinde kullanılan digoksin bu bitkiden elde edilir. Datura stramonıum bitkisi de zehirlidir ama kalp krizinde kullanılan atropin bu bitkiden elde edilir.     Kronik yorgunluk, migren, epilepsi, kuvvet kaybı, arthritis(eklem romatizması), alzheımer gibi rahatsızlıklara neden olduğu gerçek dışıdır.

BİLİMSEL DAYANAĞI OLMAYAN BİLGİLERE GÜVENMEMEK GEREKİR.

2) Amalgam ve kompozit dolgu materyallerinin içeriği nedir?    

Amalgam dolgular gümüş-kalay-bakır tozu ile cıvanın birleşmesinden oluşur. %70 gümüş, %23 kalay, az miktarda bakır-çinko. Bu birleşme sonucunda cıvanın özelliği değişir. O yüzden zararlı değildir. Fakar; allerjisi olan hastalarda kullanılmamalıdır.     Kompozitler resin içeren mükro partiküllerden oluşur. Hem kimyasal hem mekanik tutunurlar kaviteye. Sertleşme sırasında büzülme yaparlar.  Amalgam dolguların sökülüp yenilenmesi sadece estetik yönden yapılmamalı. Bu yurtdışında  bir sektör  haline geldi. Cıvanın etkisi abartılarak panik havası yaratılıyor. Yaptırılacak dolgunun yeni ise elbette kompozit olması tercih edilebilir. Fakat; çiğneme basıncının yüksekliği arka bölgede gözardı edilmemeli. Sağlam dolguları sadece zararlı olabilir endişesi ile söktürmeyin.      

WhatsApp